I sidste uge, tog personalet i søvnapnøklinikken, Øre-, Næse-, og Halskirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital imod to konsulenter fra ViBIS. Det blev startskuddet på et længerevarende projektsamarbejde med formålet at udvikle og implementere et fælles samtaleværktøj (et beslutningsstøtteværktøj), der understøtter systematisk samarbejdsproces imellem patient og sundhedsprofessionel om den bedste behandling til patienten.

”Fælles beslutningstagning er en samarbejdsproces, hvor patienter og sundhedspersonale træffer beslutninger om behandling og pleje sammen og baseret på den bedste videnskabelige evidens sammenholdt med patientens værdier, mål og præferencer” (Charles et al. 1997).

Studiebesøget er den første del, ud af flere, der kan betegnes som skridt på vejen mod et beslutningsstøtteværktøj til brug i søvnapnøklinikken. Dagen bød både på introduktion til samarbejdet og den kommende proces, samt observationer af konsultationer efterfulgt af interviews med patienter, deres pårørende og personalet.
Beslutningsstøtteværktøjet skal understøtte patienter og personale i at træffe det rigtige valg under en konsultation, ud fra de behandlingsmuligheder, som søvnapnøklinikken vil tilbyde i fremtiden.

Ud fra devisen ”ingen beslutninger uden brugerne”, er et projektforløb skruet sammen i samarbejde med VIBIS. De skal hjælpe med at indsamle og analysere viden og erfaringer ved at inddrage brugerne af klinikken, dvs. patienter og personale. Brugernes oplevelser, ønsker og behov skal kortlægges, herefter skal der udvikles en prototype til arbejdsværktøjet, der så skal testes og implementeres i klinikken.
Opgaven for projektdeltagerne er her, via en systematisk fremgangsmåde med interviews, workshops og tests, at finde frem til det rette værktøj i udformning og brug, der kan understøtte personalets arbejde og patienternes behandlingsforløb.

Brugerinvolveringen er nødvendig for at tilpasse og tilbyde den rette behandling til den enkelte patient med hensyntagen til personens livssituation og præferencer, hvilke er afgørende elementer for en vellykket konsultation og et tilfredsstillende behandlingsforløb.

Det var en spændende dag med mange gode inputs fra patienter og personalet om essentielle emner, som er vigtige at have for øje, når en patient med søvnapnø skal starte behandling. Vi glæder os til den videre proces.

Tovholder på delprojektet, sygeplejerske og ph.d., Pia Fabricius