Tv2 overtog stafetten
Den oversete og ukendte folkesygdom var også et emne på TV2s morgenprogram, hvor Joachim og Mathias delte indsigt og erfaringer med søvnsygdommen, som tusindvis af danskere lider af – ofte uden at vide det.

De formidlede forskningen og livet med søvnapnø – to komplekse emner – på en klar og nærværende måde, som gjorde det forståeligt for danskerne og satte konsekvenserne af ubehandlet søvnapnø i perspektiv.

Mathias begyndte med at forklare, hvad søvnapnø egentlig er, og hvorfor sygdommen er så alvorlig. Derefter beskrev han, hvordan han sammen med forskergruppen arbejder på at forstå det såkaldte søvnpres – altså kroppens behov for søvn – og hvordan en lille chip under huden hos Joachim måler, hvor stabil hans vågenhed er, og om behandlingen virker. Det giver både patienter og læger en ny og værdifuld indsigt i, hvordan CPAP-masken påvirker søvnen og søvnigheden hos søvnapnøpatienter.

Læs artiklen og se et kort klip fra udsendelsen hos TV2 – klik her.

Som forsker er det et helt unikt indblik, vi kan få i hjernen, og hvordan det er for hjernen at leve med den her tilstand.

Søvnpresset kommer og søvntrangen bliver ikke stillet pga. pauserne, og fordi man ikke opnår den dybe søvn. Mathias sammenligner det med den trang af søvn, man kan opleve, når man læser godnathistorie for sit barn. Den samme tilstand oplever søvnapnøpatienter bare flere gange i løbet af dagen – og i mange uhensigtsmæssige situationer. Det belyser Joachim med oplevelser fra sit liv.

For Joachim er trætheden ikke bare en gene – den har haft stor indflydelse på hans liv. Han fortalte ærligt om, hvordan søvnapnøen har gjort det svært at gennemføre en uddannelse og holde på et job. I dag arbejder han i kundeservice, men beskriver, hvordan søvnpresset stadig kan ramme midt i en samtale. Trætheden bliver en konstant følgesvend, som både hæmmer hans sociale liv og hans hverdag.

For Joachim betyder det meget at fortælle sin historie og udbrede kendskabet til sygdommen og konsekvenserne af ubehandlet søvnapnø. Det har han fået mulighed for igennem projektet.

Indslaget gav seerne et sjældent indblik i, hvordan det opleves at leve med søvnapnø – og hvad forskningen kan bidrage med i arbejdet for bedre diagnose, behandling og livskvalitet.